top of page

SES TEKNOLOJİSİNE GİRİŞ

Güncelleme tarihi: 25 Oca 2021

1-SES NEDİR ?

Ses, canlıların işitme organları tarafından algılanabilen periyodik basınç değişimleridir. Fiziksel boyutta ses, hava katı sıvı veya gaz ortamlarda oluşan basit bir mekanik düzensizliktir. Bir maddedeki moleküllerin titreşmesi sonucunda oluşur.

Sesin sıkışma ve genleşme evreleri potansiyel bir enerji aktarımıdır.Hava molekülleri 0 noktasında potansiyel enerjiye sahiptir ve yükleri de 0′dır.Hareket durumunda olduklarında bile her zaman bu 0 noktasında dönmeye eğilimlidirler. Yani ses sonucunda moleküller dağılmaz sadece titreşirler.


Potansiyel Enerji:

Potansiyel enerji, cisimlerin bir alanda bulundukları fiziksel durumlardan ötürü depoladığı kabul edilen enerjidir. Örneğin yükseğe kaldırılan bir cisim, barajlarda biriken su, sıkıştırılan veya gerilen yay potansiyel enerji depolar. Potansiyel enerji mevcut alandaki konuma veya cisimdeki değişikliğe bağlıdır.


Kinetik Enerji :

Cismin hareketinden dolayı sahip olduğu enerji.

Bir maddeye kuvvet uygulandığında kinetik enerji kazandırılmış olur, kütlesi ile ters orantılı olacak şekilde hızı artar ve bir iş meydana getirilir. Yüksek yerden yuvarlanan kayanın, tabancadan atılan merminin, akarsuyun, hareket halindeki taneciklerin, fırlatılan bir füzenin, koşan sporcunun sahip olduğu enerji kinetik enerjidir.






11 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page